Soft en hard bounces

Lees hier waardoor een e-mail een soft of hard bounce kan krijgen.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bounces

Een ‘bounce’ betekent dat een e-mail niet afgeleverd kan worden. Er zijn 2 soorten bounces: een hard bounce en een soft bounce. Het soort bounce geeft aan waarom de mail niet geaccepteerd wordt:

• Een hard bounce betekent dat het e-mailadres niet (meer) bestaat of de domeinnaam is geblokkeerd. Daarnaast kan het ook zijn dat de ontvangende server alle inkomende mail heeft geblokkeerd, bijvoorbeeld wegens faillissement. In het geval van een hard bounce zal de mail nooit aankomen.

• Een soft bounce geeft aan dat het e-mailadres wel klopt, maar er een andere reden is om de mail te weigeren. Bij een soft bounce heb je te maken met een tijdelijke verhindering, dit kan liggen aan een volle inbox of een mail client die tijdelijk niet goed werkt.

• 'Blocked' e-mails zijn vergelijkbaar met wat je een ‘soft bounce’ noemt; de ontvangende server weigert tijdelijk de e-mail die binnenkomt. Dit is een niet-permanente afwijzing voor de inkomende e-mail. Kortom, het is een afwijzing van het bericht en geen indicatie van de kwaliteit van het e-mailadres waarnaar wordt verzonden. In dit geval kun je contact opnemen met Momice en aangeven om welke e-mailadressen het gaat, deze kijken we voor je na bij de mail server. Bij 80% van de blocked e-mailadressen is het zo dat ze eerder de status 'soft' of 'hard' bounce hebben gehad en de mail -server om beveiligingsredenen de verzending blokkeert. Dit is ter bescherming van de mail server. Wanneer deze naar (tijdelijk) geblokkeerde e-mailadressen blijft mailen is dit schadelijk.

• Een ‘deferred’ mail kan tijdelijk niet geleverd worden, er zit een vertraging bij de ontvangende server. Je zou kunnen zeggen dat de mail op een wachtlijst staat, wegens een overvolle mail server.

• Een ‘rejected’ mail kan niet afgeleverd worden door een spelfout in e-mailadres.

• Unsubscribed: sommige webmails zoals Gmail of Outlook bieden de mogelijkheid om met één klik af te melden door een link bovenaan de mail toe te voegen.

Mail statussen

• Delivered: de mail is goed verzonden vanuit Momice. De mail zal in de meeste gevallen binnen zijn gekomen in de inbox, spam of ongewenste map. In enkele gevallen kan het voorkomen dat de mail niet goed is ontvangen, dit hangt af van de ontvangende partij.

• Opened: de mail is door de genodigde meerdere keren geopend in de inbox.

• Unique-opened: de mail is 1 keer door de genodigde geopend in de inbox.

• Clicked: er is in de mail geklikt op een knop of hyperlink.

Spam​

Er zijn verschillende redenen waarom een bericht in de spam-folder kan belanden. Elke ontvangende mail cliënt gebruikt verschillende criteria om een inkomende mail te beoordelen. Het kan zijn dat een bedrijf niet meer dan 50 mails per dag van een bepaalde afzender wil ontvangen. Of dat zij alleen mails willen ontvangen van bedrijven die op een speciale lijst staan (white list). Het is helaas niet altijd te voorkomen dat e-mails in de spam belanden.

Momice heeft technische afspraken gemaakt met meerdere partijen om ervoor te zorgen dat e-mails wel aankomen. Houd daarom altijd de soft bounces goed in de gaten en neem contact met ons op als je vermoedt dat je e-mail worden geblokkeerd.